Veivät lapselta äidin

Toivat tilalle synnyttäjän. Ei se edes osannut lausua noin pitkää sanaa. Lapsen pieni suu äänteli täjä- sanaa, eikä kukaan pitkään aikaan tajunnut, mitä se lapsi nyt jokeltelee. Täjä? Eihän se ole mikään sana.

Voi pikkuista! Sen eka sana oli ”täjä”, eikä kukaan ymmärtänyt.

Neuvolan täti oli fiksu ja arvasi, että pikkuinen yrittää sanoa ”synnyttäjä”- sanaa, mutta eihän se niin pitkää sanaa hallinnut. Vain tuo loppuosa ”täjä” jäi sen korviin ja sydämeen soimaan.

Vähitellen neuvola oli täynnä täjä- lapsia. Siitä tulikin yleiskieleen sopiva lasten sana. Kukaan ei uskaltanut palata vanhaan ja tuttuun äiti- sanaan. ”Isä” oli unohdettu kauan sitten.

Yhteiskunta oli tiukkana. Puheterapeutit saivat jatkokursseilla opastusta, miten sana ”synnyttäjä” opitaan lausumaan. Ja pian kaikki puhumaan opettelevat tenavat viettivät aikaa puheterapiassa. Mutta siitä huolimatta ”täjä” jäi elämään.

Kunnes muuan jästipää ukko marssi neuvolaan, löi nyrkkiä pöytään ja sanoi: ”Perskules, meidän muori synnyttää meidän ensimmäisen naperon ensi viikolla. Minoon sen rouvan kanssa yhressä pannu alulle ja yhressä mennään sairaalaan päästämään se tähän maailmaan ja sen äiti ei oo pelkkä synnyttäjä enkä minä oo pelkkä panija, me ollaan äiti ja isä!
Ja vaikka mä sanoin perskules, niin sen verran uskon Jumalaan, että meitit on luotu miehiksi ja naisiksi, isiksi ja äideiksi…ja minun rinnasta ei heru maitotilkkaakaan, se tulee äitin tisseistä…ja sen tenavan synnyttäjä on meillä äiti…kyllä minä vaipat vaihdan…” Ja tuli sieltä muutakin painokelvotonta tekstiä, kunnes äijä otti lippalakkinsa ja häipyi ulos.

Neuvolan väki kuunteli hiljaa. Kätilö viimein tokaisi: tämä ensisynnyttäjä ja sen ukko tulevat pelastamaan ÄITIENPÄIVÄN! Nyt hommiin, siellä on vastaanoton puolella monta ÄITIÄ odottamassa meitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.