Anteeksi maailma, että Suomi on…

Kaukana kaikesta asuu piskuinen ja outo kansa. Alasti se istuu viikonloppuisin hikisessä, kuumassa kopissa. Puilla se on sen kopin lämmittänyt. Tupruttanut savua ilmaan. Repinyt puut hiilinielusta, jota muu maailma tarvitsisi kipeästi päästöilleen. Onpa vielä repinyt koivuista oksia, joilla se viuhtoo itseään hikisessä saunassa.

Pyydämme anteeksi, että olemme. Viiden miljoonan ihmisen puolesta olemme kaikki pahoillamme aiheuttamistamme vaivoista. Kuuleehan Peking…ja Tokio…ja New Delhi…ja myös New York!

Yritämme olla hiljaa täällä kaukana pohjoisessa. Yritämme noudattaa kaikkia eri maailmanjärjestöjen sääntöjä. Olemme niin kiltisti kuin vain voimme näissä oloissa.

Mutta ymmärrettähän! Maamme on yli tuhat kilometriä pitkä ja meitä asuu maan koko pituudella ja leveydellä. Emme me voi, saati halua koko kansaa yhteen kaupunkiin eteläisellä rannalla. ( Vaikka niin on melkein käymässä!) Ihmiset haluavat kulkea, kuka milläkin pelillä, ei enää kävellen tai hevosilla. Ja jos kulkisivatkin hevosilla, niin nekin elukat paskovat ja pierevät…ja siitähän taas nousisi uusi metakka.

Ja me haluamme poiketa kylässä muuallakin maailmalla, että sivistyisimme, kun näemme, miten muualla eletään. Kyllä maailman suurkaupungeissa oppii monta asiaa (jos vain savusumulta näkee!). Ja lentäenhän meidän pitää kulkea, että ehdimme viikonlopuksi saunaan.

Toivon, että ymmärrätte. Emme halua olla kenellekään häiriöksi. Ja voittehan te tulla katsomaan, miten täällä kaukana pohjolassa pärjäillään. Viemme sinut saunaan ja avantoon ja syötämme sinulle jäkälää syöneen poron käristystä. Jälkuruuaksi saat leipäjuustoa, jonka ehtoisat emäntämme ovat paistaneet tuoreesta maidosta, suoraan lehmäntissistä. Talvella ne elikot täytyy pitää kyllä lämmitetyssä navetassa, kas kun on kylmä. Mutta kesällä ne päästetään vapaaksi metsään, jossa paskalla maata lannoittavat.

Niin, että anteeksi vielä, että olemme olemassa ja että meillä on outoja tapoja, niin kuin se saunassa hikoilu. Mutta me ollaan hiljaisuutta ja rauhaa rakastava kansa. Kyllä sopii tulla katsomaan. Ja jos se saunan alastomuus hävettää, niin sallimme alushousut…kunhan et lotraa liikaa vettä niitten huuhtomiseen. Se puhdas vesi, nääs, on kansallisaarteemme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.