Te kyykäärmeitten sikiöt

No mutta hyvä Jeesus, tuo ei ollut kohtelias ja ihmisiä lempeästi lähestyvä aloitus. Etkö tajua, että loukkaat. Lähesty sivistyneesti, ihmiset ovat kovin herkkähipiäisiä.

Mutta Jeesus antaa täyslastillisen ja jatkaa: ”Kuka on neuvonut teitä pakenemaan tulevaista vihaa?” (Matt.3:7)

Jeesus ei aina säästellyt sanoja, vaan puhui suoraan, niin että sanoma ihan oikeasti osui maaliinsa. Aikamme hengellinen retoriikka on varsin hienostunutta. Eikä se kosketakaan kuulijoita. Kun kysyt, millainen saarna oli, saat vastauksen: ihan hyvä. Kun kysyt, mitä saarnattiin, niin vastaus on: en nyt oikein muista, mutta hyvä se oli!

Niinpä! En nyt muista, mutta hyvä se oli!

Fariseukset taatusti muistivat, mitä Jeesus sanoi. Eri asia on, muuttuiko mikään, mutta kyllä he muistivat. Ja nuo Jeesuksen suorat sanat on talletettu kirjoihin ja kansiin, niin että mekin saamme ne lukea.

Jos tänäpäivänä joku julkisessa puhessaan sanoisi jotain tuolla tyylillä, niin hän voisi saada syytteen vihapuheesta. On siis puhuttava kauniisti, syyttelemättä ja osoittamatta ketään sormilla. Sivistyssanoja kannattaa viljellä. Ja pitkiä, hienoja lauserakenteita, jotka eivät sano mitään, mutta nukuttavat mukavasti. Tuollaisen puheen jälkeen mikään ei muutu.

Jos sitten haluat herätellä kansaa, puhu räväkästi, ymmärrettävillä sanoilla, kansantermeillä. Älä ylipukeudu lipereihin ja kravatteihin, silloin annat kuvan muiden yläpuolella olevasta esitelmöitsijästä. Julista, vaikka saisitkin syytteitä. Julista selkokielellä, vaikka monet uskovaisetkin loukkaantuisivat. Julista, niin että kansa herää synnin ja armon todellisuuteen.

Apostoleita sanottiin koko maailman villitsijöiksi (Apt.17:6). Meidät on kutsuttu julistamaan Jeesusta tavalla, joka herättää, jopa villitsee kansaa lähtemään Jeesuksen perään.

Villiä porukkaa! Mieluummin sitä, kuin mitäänsanomattomia kaunopuhujia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.