Hauras itsetunto

Väkivahva itsetunto jyrää muut alleen. Heikko itsetunto jää toisten jalkoihin. Hauras itsetunto? Tämä voi olla pelkkää sanakikkailua, mutta ehdottelen silti, että hauras hiukan eroaa heikosta.

Hauras on herkkä, joskus jopa harras. Se hartaasti pohtii, ettei vaan ole kenenkään tiellä, kenellekään haitaksi ja harmiksi. Se asettuu syylliseksi, uhriutuu, vaikka olisi syytönkin. Se on usein sijaiskärsijä muiden puolesta: minä sen tein, minä kannan vastuun, minä olen syyllinen. Ja kas, niin uhri löytyi, syytön syylliseksi. Ja muut pelastivat nahkansa ja säilyttivät kasvonsa.

Hauras itsetunto on pelottava sen kantajalleen. Kantajalle? Niin! Hän kantaa raskasta taakkaa hartailla hartioillaan. Hauraus ei häntä suojele, vaan tekee haavoittuvaksi pirullisella oveluudella. Hauraus on yliherkkyyttä. Herkät ihmiset ovat hyvin tunneälyisiä, jopa tunneälykkäitä ja he ovat aarre yhteisössä. Mutta hauraus on sellainen yliherkkyyden muoto, joka ei varjele, vaan syö ihmistä. Herkkä pysyy vielä tunteissaan tolpillaan. Hauras kaatuu.

No, en ole psykologi, joten pohdintani voi mennä ihan metsään. Josta muuten tuleekin mieleen seuraavaa: herkkä ihminen menee metsään nauttimaan rauhasta, linnuista, puista, vihreydestä, elämästä. Hauras ihminen ei edes uskalla mennä metsään, hän pelkää kuolevansa yksin metsässä. Vahva ihminen saattaa kantaa olallaan kirvestä tai kivääriä. Nämä vertauksen voivat ontua, mutta tulipa vaan mieleeni.

Herkkyyttä ja vahvuutta tarvitaan. Kumpaakin sopivassa suhteessa.

Mutta mitä tehdään hauraalle? Ei pidä sanoa ’ hauraalle’, vaan ’hauraan kanssa”.

Hauraan kanssa! Siitä on turvallista lähteä. Kulkea hänen kanssaan vaikka sinne metsään. Tai hänen tunteittensa viidakkoon. Hän tarvitsee ihmisen rinnalleen.

Raamattu kehottaa meitä kantamaan toistemme kuormia. Hauraan rinnalla kulkeminen on myös taakankantamista. Kunnes hauras vahvistuu ja hänestä tulee toisten rinnallakulkija, kuorman keventäjä.

Jeesus kantoi ristinsä päällä myös ihmisten haurauden. Sieltä tulee se paras apu kaikille, herkille, hauraille…ja myös voimakkaille. Voimakkaatkin tarvitsevat apua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.